Thursday, May 24, 2007

Verkoston voima


Kieltenopettajana mietin usein, miten hyödyntää verkkoa opetuksessa tehokkaasti. Vaihtoehtoina on itse laaditut tehtävät tai valmiit tehtävät. Tehtäviä ei kuitenkaan löydy kuin sieniä sateella, vaan niitä on ensin etsittävä.

Tässä avainsanana on verkostoituminen. Otetaan esimerkkinä pienet muurahaiset, jotka yhdessä uurastaen ja voimansa yhdistäen saavat tulosta aikaan. Suuri keko nousee yhteistyöllä. Jokaisesta meistäkin löytyy pienen muurahaisen yhteisöllisyyttä ja sen tuomaa vahvuutta. Yhdessä saamme enemmän aikaan kuin yksinämme. Käy siis katsomassa keräämiämme linkkejä ja vinkkaa omiasi. Linkin löydät sivun oikeasta reunasta.

Esimerkiksi kustantajat ovat herkin aistein seuranneet tilanteen kehittymistä tällä opetuksen saralla ja julkaisseet tehtäväpattereita oppikirjojensa tueksi Wsoy ja Otava. Osa näistä palveluista ovat maksullisia, mikä hiukan hankaloittaa materiaalin hyödyntämistä.

Nykypäivän nuorilla englanninkieli on lähes toinen kotimainen, joten heille englanninkieliset materiaalit eivät ole este. Tällöin avautuu eteemme valtava kenttä materiaalia eri kieliin. Esimerkiksi amerikkalaisesta palvelusta "German for Travellers", jonka materiaalista löytyy runsas patteristo tehtäviä saksan kieleen. Tässäkin palvelussa täydelliset oppitunnit ovat maksullisia valitettavasti, mutta onneksi ilmaisista tehtävistäkin löytyy aarteita.